skip to Main Content
DAAR WAAR

Mijn oma mijn nieuwsgierigheid naar de techniek achter een apparaat aanwakkerde

Mijn naam is Joshua de Bie; ik ben 28 jaar en werk bij Benchmark als afstudeerder en als Design Engineer, waar ik mij focus op de Cyber Security als toepassing voor de verschillende projecten voor onze klanten.  Ik heb hierbij…

Mijn naam is Joshua de Bie; ik ben 28 jaar en werk bij Benchmark als afstudeerder en als Design Engineer, waar ik mij focus op de Cyber Security als toepassing voor de verschillende projecten voor onze klanten.  Ik heb hierbij een adviserende rol en schat de risico’s in op basis van de specificaties van de klant. Vanaf februari ben ik officieel Cyber Security Engineer. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat we klanten kunnen overtuigen om te investeren in de security maatregelen die benodigd zijn voor hun projecten . Daarnaast ga ik er voor zorgen dat al onze projecten in lijn blijven met de relevante wetgeving

Ik werk op afdeling Design Engineering in het team van Software Engineering met zo’n 40 collega’s. Hier ontwikkelen we met Mechanical, Electrical en Test Engineers in samenwerking met Project en onder leiding van Program Managers producten voor verschillend industrieën.

Op het moment ben ik in mijn functie bezig met heel veel testen. Ik kijk dan of onze nieuwe implementaties van het product goed werken. Je hebt een document, hier staan alle testspecificaties in. Dit was goed te doen na het afstuderen; ik verwacht per februari afgestudeerd te zijn en werk nu voor 4 dagen per week in de Cyber Security. Vanaf februari werk ik fulltime in deze functie.

Ik ben begonnen met een wo-bachelor Computer Science. Daarna heb ik gekozen voor een dubbele master. Dit viel middenin de corona, ik volgde de master ‘Embedded Systems’. Ik gaf echter aan binnen de opleiding dat ik de link wilde houden met Cyber Security en heb ervoor gekozen om hier vakken van mee te nemen naar Embedded Systems.
Ik heb gekozen voor deze studie, omdat ik thuis al bezig was met sleutelen en uit elkaar halen van computers om ze vervolgens weer in elkaar te zetten. Op de middelbare school maakten we al spelletjes waarbij we code schreven. Ik wist dat de wiskunde wel een uitdaging voor mij zal worden, maar met hard werken ben ik daar toch goed doorheen gekomen.

Wat ik mooi vind van Embedded Systems, is dat je toepassingsgericht oplossingen zoekt voor problemen, die je met zo min mogelijk hardware en software wilt oplossen. Oftewel je moet het onderste uit de kan halen. Dat vind ik ook zo fascinerend van oude technologie.

Ik ben breed geïnteresseerd. Bij de Universiteit Twente stond onder een bepaalde research group een lijst met masteropdrachten. Hier stond een opdracht over een acoustic imager (apparaat dat de locatie van perslucht-, gas- en vacuumlekken laat zien tot een afstand van 120 meter en daarmee door middel van geluidsvolgen gaslekken op kan sporen). Daarnaast heb ik nog steeds de droom om ooit te mogen reizen voor mijn werk én ik zag dat Benchmark een Amerikaans bedrijf was. Daarbij wist ik wel iets van de acoustic Imager. Dat maakte mij nieuwsgierig en daarom maakte ik mijn keuze voor Benchmark.

Van heel vroeger uit had ik een andere wens voor de toekomst. In mijn vriendenboekje van 1999 staat dat ik Zwarte Piet wilde worden, eigenlijk vooral omdat ik van klimmen hield. Ik kreeg echter als kind al oude computers van mijn oma, ze wil altijd bij de tijd blijven en handig blijven met computers.

De computers haalde ik uit elkaar en zette ik vervolgens weer in elkaar. Eén computer heb ik in elkaar gezet met een iets minder groot succes. Op een gegeven moment stonk het een beetje naar plastic. Daarvan bleek dat het moederbord ontploft was. Ik had heel erg de drang om het te willen begrijpen en techniek was daarom een logische keuze, ik wilde de dingen zelf de dingen maken.

Op mijn dertiende kreeg ik een boek van mijn vader over HTML en leerde ik mijzelf aan websites te bouwen, uiteindelijk bijvoorbeeld een portfolio website. Bijvoorbeeld een website om gemakkelijk dingen uit te laten rekenen. Uiteindelijk koos ik voor een technisch profiel op de middelbare school.

Tegen kinderen zou ik willen zeggen: Als ze ook willen weten hoe iets werkt, is techniek een goede keuze. Je kan het zo uitdagend maken als je zelf wil. Je kan heel simpel beginnen en jezelf opwerken. Ik merkte zelf dat ik op een gegeven moment een beetje stagneerde en heb toen nagedacht over wat een uitdaging zou kunnen zijn. Ik kon toen heel veel kanten op. Bij mij werd toen een kans aangeboden tijdens mijn afstuderen bij Benchmark. Ik liet zelf vallen aan een collega ‘ik heb ook Cyber Security gestudeerd….’ en zo is het balletje gaan rollen en ben ik aangenomen in de rol van Cyber Security Engineer.

Zo denkt Benchmark altijd mee met collega’s. We hebben zo’n 15 stage- en afstudeerplekken binnen Benchmark, zowel binnen Design Engineering als binnen Manufacturing, Logistiek, Planning, Inkoop, Finance of HR! Nieuwsgierig naar onze mogelijkheden of een kijkje binnen Benchmark nemen? In april organiseren we een Open Dag met een paar andere Ontdek-Hightech-bedrijven en in de tussentijd kun je vast een kijkje nemen op www.werkenbijbenchmark.nl .

 

 

LEERLINGEN

basisschool

SCHOLIEREN

vmbo/havo/vwo

STUDENTEN

mbo/hbo/wo

PROFESSIONALS

werken in Twente