skip to Main Content
DAAR WAAR

Living the hightech life in Twente

Dat we in Twente alle mogelijkheden en kansen hebben op het gebied van techniek weten we als werkgevers maar al te goed. Het lijkt erop dat een geweldige baan met een startsalaris waar de oudere generatie ‘u’ tegen zegt,  niet…

Dat we in Twente alle mogelijkheden en kansen hebben op het gebied van techniek weten we als werkgevers maar al te goed. Het lijkt erop dat een geweldige baan met een startsalaris waar de oudere generatie ‘u’ tegen zegt,  niet meer het belangrijkste is. Maar wat trekt de huidige generatie, de jonge engineers en technici, dan wel? En misschien nog wel een belangrijkere vraag: hoe houden we ze in Twente? Die vraag stond donderdag centraal tijdens de eerste editie van onze volledig uitverkochte Hightech College Tour in de Grote Kerk in Enschede.

Met een zaal vol met studenten trapte Burgemeester van Almelo Arjen Gerritsen het event af. “Want ook in Almelo gebeurt meer dan je denkt, daar worden producten gemaakt die de hele wereld overgaan. Veel mensen weten niet dat de Almelose hightech bedrijven grote internationale spelers zijn.”

Twente als hightech-regio

Dagvoorzitter Sander Schimmelpenninck daagde de studenten vervolgens uit met de vraag: “Wie van de mensen in de zaal is van plan met gierende banden weer uit deze regio weg te gaan na de studie?” Voorzichtig ging er een aantal handen de lucht in. “De afstand van Twente naar het strand” en “er is hier weinig diversiteit” waren antwoorden vanuit het publiek. “Toch zit je in Twente dichterbij de rest van Europa dan in de Randstad? En je kunt toch ook aan het Twentekanaal liggen?” werd er gegrapt door Sander. Gelukkig werden er ook een hoop voordelen genoemd: “het wonen is er goedkoper en je woont in ieder geval niet in een bezemkast met kotsende toeristen in je voortuin.” “Ja, of voor 2000 euro per maand op de Zuid As” vult een andere student aan.

Als geboren Tukker ging Sander zelf ook naar Rotterdam voor zijn studie. Waarom? Daar kon je écht studeren volgens zijn omgeving. “Maar eigenlijk ben ik nooit echt geaard” gaf hij vervolgens toe. Het waren vooral mijn vrienden die zeiden: daar gebeurt het. “Wat er dan precies gebeurt, kunnen veel mensen niet omschrijven. Veel van mijn vrienden gingen ook naar de Randstad, maar zijn inmiddels weer gesetteld in Twente”.

De verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven

Na de plenaire sessies gingen de studenten in gesprek met de (veelal jonge) medewerkers van onze hightech bedrijven Aeronamic, Actronics, Hollander techniek, SPIT VDL ETG Almelo, Tecnotion, UrencoETC Nederland en Benchmark. Zij vertelden de studenten alles over de bijdrage die zij leveren in hun werk, waarom ze in Twente werken (of terug zijn gekomen) maar natuurlijk ook over de innovaties en oplossingen waar de bedrijven aan werken: van Netzero in 2040 tot duurzame oplossingen voor de luchtvaart. En van ‘iets maken dat nog nooit bestaan heeft’ tot ‘word zelf geen compressor.’ Ook het stukje duurzaamheid en zelf bijdragen aan een betere wereld kwam in veel sessies terug.

Na een spraakmakende sessie ‘Hightech flirten’ van flirtcoach Saskia Paulissen, sloten we de middag af met een borrel & hapjes. De borrel was een geweldige kans voor het Almelose bedrijfsleven om verder in gesprek te gaan met de technische hbo/wo studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente en ideeën en wensen uit te wisselen.

Als organisatie zijn we ontzettend blij met alle studenten die voor Twente kiezen én het Almelose bedrijfsleven. Ook de samenwerking tussen Gemeente Almelo en de manier waarop de gemeente zich inzet voor het behoud van kennis en talent in het innovatieve en hightech Twente waarderen we als bedrijfsleven enorm. “De verbinding opzoeken met elkaar en ‘gewoon doen’, daar mogen we als Almelo enorm trots op zijn”.

LEERLINGEN

basisschool

SCHOLIEREN

vmbo/havo/vwo

STUDENTEN

mbo/hbo/wo

PROFESSIONALS

werken in Twente