skip to Main Content
DAAR WAAR

Allround Mechanic Jon zorgt voor veilig vliegen

Techniek is overal en voor iedereen! In onze rubriek Medewerker Uitgelicht interviewen we collega’s van onze hightech bedrijven. Hoe werkt het precies bij een technisch bedrijf en wat is er zo leuk? Jon volgde de opleiding Luchtvaarttechniek mbo 4 en…

Techniek is overal en voor iedereen! In onze rubriek Medewerker Uitgelicht interviewen we collega’s van onze hightech bedrijven. Hoe werkt het precies bij een technisch bedrijf en wat is er zo leuk? Jon volgde de opleiding Luchtvaarttechniek mbo 4 en is nu Allround Mechanic bij Aeronamic.

Wat leuk dat ik me in dit blog aan je mag voorstellen. Mijn naam is Jon Wienen en ik woon in Dalfsen. Toen ik jonger was sleutelde ik al graag aan fietsen, brommers en auto’s. Het was voor mij dus al vroeg duidelijk dat ik iets met techniek wilde gaan doen. Toen het tijd werd om een studiekeuze te maken, heb ik gekozen voor luchtvaarttechniek. Deze opleiding heb ik gevolgd aan het Deltion College in Zwolle.

Overigens, op 17 maart is daar een open avond. Ga erheen als je meer wilt weten over deze opleiding.

Da’s natuurlijk een goede vooropleiding voor mijn werk bij Aeronamic. Ik werk alweer bijna 10 jaar bij Aeronamic en sinds januari van dit jaar ben ik Allround Mechanic op de afdeling Assembly en Maintenance, Repair & Overhaul (MRO). Een heel leuk team, waar samenwerken vanzelfsprekend is en we op elkaar kunnen bouwen.

Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het monteren van systemen voor vliegtuigen, zoals bijvoorbeeld load compressoren, scroll compressoren en startmotoren. Ook het onderhoud en reparatie van deze systemen doen we op deze afdeling. Dit doen we in opdracht van onze klanten. Uiteraard moeten deze systemen – of het nu om nieuwbouw van systemen of onderhoud en reparatie gaat – binnen een bepaalde termijn worden afgeleverd. Maar daar zijn alle bedrijfsprocessen binnen Aeronamic helemaal op ingericht. We hebben moderne en lean ingerichte werkplekken, zodat wij ons werk zo efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. En het is tof om daar een stuk verantwoordelijkheid in te hebben. Zo controleer ik de voorraad van de onderdelen die voor het uit te voeren werk nodig zijn, en waar nodig voer ik werkzaamheden uit om deze voorraad kloppend te houden. Als dat allemaal klopt, kunnen wij de systemen assembleren, zodat ze tijdig verzonden kunnen worden naar onze klant.

Bij Aeronamic moeten we voldoen aan alle luchtwaardigheidseisen en dat vraagt om precisiewerk. Daar zit ‘m nu juist ook onze uitdaging, het houdt ons scherp en we zijn ons er van bewust dat eventuele fouten grote gevolgen kunnen hebben in de luchtvaart. Onze digitale werkinstructies worden daarom nauwkeurig gevolgd en geen enkel systeem gaat de deur uit zonder acceptance test en bijbehorend certificaat. We willen met z’n allen natuurlijk te allen tijde veilig vliegen!

Mijn werk is heel afwisselend, omdat ik behalve met mijn collega’s van de assemblage afdeling ook vaak met andere afdelingen contact heb over de voortgang van de benodigde onderdelen. Aeronamic koopt veel delen in, dus dan heb ik overleg met mijn collega’s van inkoop. Aeronamic maakt de kritische onderdelen zoals turbinewielen en behuizingen van de systemen in-huis, zodat ik ook veel contact heb met de afdeling machining over de productie. Die contacten maken mijn werk extra leuk, samen zorgen dat we de systemen op tijd kunnen uitleveren aan onze klant; daar doen we het voor!

Ik vind het enorm belangrijk dat jonge mensen in de techniek aan het werk gaan. Er zijn enorm veel verschillende werkzaamheden in deze sector die er voor zorgen dat het nooit eentonig wordt. Zonder de technische mensen zal er in de toekomst een probleem zijn, want wie kan dan nog al die handige dingen maken die we in ons dagelijkse leven zo vanzelfsprekend vinden?!

 

LEERLINGEN

basisschool

SCHOLIEREN

vmbo/havo/vwo

STUDENTEN

mbo/hbo/wo

PROFESSIONALS

werken in Twente