skip to Main Content
DAAR WAAR

Stephan bij ETC nog lang niet uitgeleerd is

Een leercultuur, het delen van kennis én behulpzaamheid. Zo omschrijft Stephan ETC Nederland, waar hij sinds februari als Trainee bij de afdeling Process Automation & Electronics werkt. Uitgekeken? Dat is hij nog lang niet. Elke dag leert hij meer over…

Een leercultuur, het delen van kennis én behulpzaamheid. Zo omschrijft Stephan ETC Nederland, waar hij sinds februari als Trainee bij de afdeling Process Automation & Electronics werkt. Uitgekeken? Dat is hij nog lang niet. Elke dag leert hij meer over het vak. Hij vertelt het graag zelf!

Eerst even voorstellen. Ik ben Stephan Kottier, 21 jaar en ik ben bijna een jaar werkzaam bij ETC Nederland. Nadat ik de mbo-opleiding Procestechniek afrondde, ging ik op zoek naar een bedrijf waar ik in combinatie met mijn hbo-opleiding Elektrotechniek ervaring op kon doen. En dat vond ik bij ETC. Ik begon als Trainee Operator op de afdeling productie. Inmiddels ben ik onderdeel van een team dat gespecialiseerd is in software en elektronica. Dat heeft net wat meer
aansluiting bij mijn opleiding.

Techniek met de paplepel ingegoten
Waar mijn passie voor techniek is ontstaan? Gewoon thuis! Mijn vader is elektricien en mijn moeder zit ook in de procestechniek. Ik ben er dus écht mee opgegroeid. Vroeger speelde ik ook altijd technische spelletjes. Een circuitje bijvoorbeeld, waarbij je een lampje moest laten branden door verschillende technische onderdelen juist neer te zetten. En ook al was ik niet de meest fanatieke middelbare scholier, ik haalde wel veel plezier uit de technische vakken. De keuze voor een technische opleiding was dus snel gemaakt. Ik merk ook dat dat is waar ik van ‘aan’ ga en waar ik mijn ei in kwijt kan. Want als dan iets lukt zoals je het in je hoofd had, geeft dat nog een extra kick.

Productieoptimalisatie en stukje IT
Inmiddels werk ik vier dagen in de week bij ETC en ga ik daarnaast één dag naar school voor mijn deeltijdopleiding. Bijna een fulltime werkweek dus. Bij ETC zijn we veel met projecten bezig. Mijn werk bestaat grotendeels uit het uitvoeren van onderzoeken. Ik kijk bijvoorbeeld naar waar in de productie van ETC eventueel verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. En stel: er gaat iets mis aan de elektrische kant, waar zit dan het probleem? Verder zul je het misschien niet direct verwachten, maar in mijn werk ben ik ook veel bezig met computers. Een stukje IT binnen de elektrotechniek. Al met al een behoorlijk technische baan dus.

Een fijne werkcultuur
Wat ik zo leuk vind aan het werken bij ETC is de fijne sfeer die er onderling heerst. Onze afdeling bestaat uit 6 man. Ik leer ontzettend veel van ieder van hen, omdat ik altijd bij ze mag aanschuiven om mee te kijken. Daar maken ze graag tijd voor. Het indrukwekkendst vind ik toch wel de technische tekening in 3D. Hierbij wordt er in een programma getekend en ingescand. Je kunt precies zien welke lijntjes naar welk onderdeel gaan. Echt heel cool om te zien hoe zoiets wordt opgebouwd! Ook tonen mijn collega’s interesse in mij en mijn werk. Ik krijg vaak de vraag hoe het gaat met mijn projecten of hoe ik tegen bepaalde projecten aankijk. Daardoor leren we weer van elkaar.

 

Een technische toekomst
Techniek wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Er wordt veel geautomatiseerd. Je denkt daarom misschien dat het aantal banen in de techniek afneemt. Maar het creëert juist veel nieuwe banen. De focus ligt bij dit nieuwe werk meer op procesoptimalisatie en het bewaken van overzicht. Of op het repareren en onderhouden van bepaalde onderdelen en/of systemen. Dat vergt misschien nóg wel meer kennis dan voorheen. Daarom denk ik dat mensen zouden moeten kiezen voor een baan in de techniek. Het is een vak apart waarbinnen je kunt blijven leren.. En die praktische kennis komt ook thuis nog eens goed van pas!

Wil je meer weten over ETC Nederland? Bezoek de website www.enritec.com/nl

LEERLINGEN

basisschool

SCHOLIEREN

vmbo/havo/vwo

STUDENTEN

mbo/hbo/wo

PROFESSIONALS

werken in Twente