Gijs werkt aan de toekomst van schone energie bij ETC Nederland
Techniek is overal en voor iedereen! In onze rubriek medewerker uitgelicht interviewen we collega’s van onze 12 hightech bedrijven. Hoe werkt het precies in de techniek en wat is er zo leuk? Deze week vertelt Gijs Bosma, operator bij ETC Nederland.
Wat voor werk verricht je bij ETC?
Ik ben productiemedewerker (operator) waarbij ik werk verricht voor een project van ETC voor onze klant Bronkhorst. Hierbij maak ik flowmeters/regelaars die gebruikt worden voor zowel de medische industrie als de technische – en voedselindustrie.
Wat zijn jouw taken?
Ik verzorg het product van A tot Z. Dat wil zeggen dat ik er bij iedere stap van de productie bij ben. Denk hierbij aan het bouwen, kalibreren, (eind)testen en de orders verzendklaar maken. Dit brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, maar dat maakt het juist ook leuk.
Hoe zien jouw dagen eruit?
Ik werk vijf dagen in de week, met daarnaast nog een opleiding. Iedere dinsdag van 15.30u tot 18.00u heb ik online les en daarnaast heb ik nog les op school, maar dat wisselt nog weleens – meestal ga ik er op de vrijdag naar toe. Mijn werkdagen beginnen om 7.00u ’s ochtends waarbij ik het werk oppak van de dag ervoor. Je gaat dus verder met het werk waar je gebleven bent.
Wat vind je zo leuk aan je werk?
Allereerst vind ik de techniek heel leuk. Ook wil ik graag met mijn handen werken en monteerwerk verrichten. Dit komt allemaal aan bod bij deze functie. Het feit dat je je eigen werk constant in handen hebt en je zelf verantwoordelijk bent voor de kwaliteit die je levert, vind ik mooi. Je hebt veel verantwoordelijkheid. En natuurlijk helpt het ook dat ik leuke collega’s heb met een fijne werksfeer.
Hoe ben je in aanraking gekomen met de techniek-wereld?
Mijn vader had een eigen zaak waarbij hij scooters en motoren repareerde en verkocht. Ik was van jongs af aan al bezig met techniek. Als hobby heb ik motorcross. Dit doe ik al sinds ik vier jaar oud was en ik rijd nu nog steeds wedstrijden. Drie jaar geleden ben ik 3e van Twente geworden en vorig jaar 5e tijdens de regionale (Overijssel/Gelderland) wedstrijden. Daarbij komt kijken dat ik zelf het motoronderhoud doe en dus altijd bezig ben met techniek.
Hoe ben je bij ETC terecht gekomen?
Ik heb eerst de opleiding bedrijfsautotechnicus gedaan bij de VeVa. Hier heb ik veel gesleuteld aan vrachtwagens. Uiteindelijk wilde ik kiezen voor een baan waar ik me verder kon ontwikkelen. Mijn vader werkt bij Aeronamic waar hij loadcompressors (onderdeel van een vliegtuig) demonteert en schoonmaakt. Hier heb ik vakantiewerk verricht, waarbij ik ETC leerde kennen. Ik heb tijdens mijn sollicitatie bij ETC verteld dat ik graag dingen monteer en dus het liefst met mijn handen werk en daarvoor was ik wel bij het juiste adres gekomen. Ik ben begonnen op een assemblageafdeling waarna ik in onderling overleg op mijn huidige werkplek ben terechtgekomen. Ondertussen werk ik daar al anderhalf jaar.
Dat is een interessante route binnen ETC. Wat staat er verder nog op de planning?
Momenteel ben ik dus bezig met een MBO 3 opleiding, mechanisch operator B. Deze duurt twee jaar en ik ben hier in mei dit jaar aan begonnen. Ik heb eerst wat gewerkt binnen ETC om te kijken en mezelf te oriënteren wat er nou precies bij mij past (en wat er bij ETC past) waarna ik mijn opleiding gekozen heb. ETC draagt hier ook veel aan bij omdat ze echt met mij meedenken en tevens ook de opleidingen aanbieden waardoor ik makkelijk werk en studie kan combineren. Op dat gebied krijg ik dus veel vrijheid om mezelf verder te ontwikkelen.
Waarom zouden kinderen voor techniek moeten kiezen?
Techniek is de toekomst. Dit wordt al vaak gezegd, maar het is ook echt zo. Er is altijd werk in te vinden en er zal ook altijd meer werk uit voort gaan komen in de toekomst. Het mooie van techniek is dat je zelf iets kan maken. Meestal ben je met eigen handen bezig en heb je zicht op het product dat je aan het produceren bent.