skip to Main Content
DAAR WAAR

Gemeente Almelo ontdekt hightech

In deze blog interviewen we de burgemeester van Almelo: Arjen Gerritsen. Mede door de steun van de gemeente kunnen we er als stichting voor zorgen dat we elk jaar weer evenementen, activiteiten kunnen verzorgen om kinderen enthousiast te maken voor…

In deze blog interviewen we de burgemeester van Almelo: Arjen Gerritsen. Mede door de steun van de gemeente kunnen we er als stichting voor zorgen dat we elk jaar weer evenementen, activiteiten kunnen verzorgen om kinderen enthousiast te maken voor techniek! En dit doel sluit perfect aan bij de visie en doelen van de gemeente Almelo. We vroegen hem naar de drijfveren, de plannen van de gemeente en de toekomst.

Wat zijn de drijfveren van de gemeente om Ontdek Hightech te steunen?
“Wij willen meer hightech werkgelegenheid en meer hightech opleidingsmogelijkheden, juist om de samenleving te verheffen en om ook meer diversiteit te creëren in de werkgelegenheidsstructuur” geeft de burgermeester aan. “Wij vinden het heel belangrijk dat wij de hightech werkgelegenheid in Almelo een boost kunnen geven. Wat Ontdek Hightech Almelo doet is belangrijk voor de sociale en economische structuur van de stad. En dat is voor ons beleidsmatig van belang. We willen al langer af van het imago dat Almelo een stad van werkloosheid en achterstand zou zijn zoals in de jaren ’80 en ‘90, want dat is het niet meer. Er gebeurt hier véel meer en dat willen we laten zien. Er wordt geïnvesteerd, geïnnoveerd, er wordt gebouwd en er ontstaan nieuwe dingen. Het imago van armoede en stilstand wordt omgezet in trots en succes. En succes haalt ook succes aan”.

“Toen vanuit het bedrijfsleven Stichting Ontdek Hightech Almelo werd opgericht, dachten wij: “Wat ze daar doen, dat helpt ons enorm bij die doelen en ook bij het oppoetsen van ons werkgelegenheidsimago en dat leidt ook tot belangstelling van anderen die hier een bedrijf willen beginnen of die hier willen komen wonen. Je merkt ook dat het werkt en ik word daar in het land op aangesproken. En dan denk ik: “Dan doen we iets goed en dat rendeert”. Er wordt gezien dat OHTA door middel van activiteiten kinderen en jongeren met techniek laat kennis maken en dat zorgt ervoor dat bedrijven zeggen: het klimaat wat jullie aan het aanboren zijn: handwerkslieden die op hoog technisch niveau opgeleid worden of actief zijn, dat spreekt ons aan. Daar willen we naartoe”.

Wat doet de gemeente zelf voor jongeren en techniek?
“De gemeente steunt veel events en werkstructuren. Door het gezicht van de burgemeester er aan te verbinden, en daarmee dus ook de stad, willen we ook laten zien dat onze armen wijd open staan voor initiatieven en technische bedrijven die zich bij ons aan de poort melden. De combinatie van het ouderwetse bouwvak, handwerk, met hoogwaardige techniek. Dat is eigenlijk alles dat Almelo wil zijn, namelijk: een maakstad, een maak-industrie stad die combinaties maakt met hightech. Zoals we ook wel eens zeggen: de wetenschap zit in Enschede en de uitvoering en toepassing zit hier!

Wat ik in Almelo heel vaak aantref is het bewustzijn van de ondernemer zelf en die wacht niet totdat de gemeente met een zak geld of subsidies komt, of met een plan. ”Joh, dat gaan we gewoon doen”. Er zit dus wel heel veel initiatief in de stad om dingen op gang te brengen. Het gemeentebestuur is enthousiast over het initiatief van anderen en daarom proberen wij steun te bieden in plaats van gelijk te wijzen naar eisen en vergunningen.

Daarbij zijn we binnen het gemeentebestuur ook gericht op de jongeren in de stad. Onze manager binnenstad houdt zich bijvoorbeeld bezig met de optimalisatie van de binnenstad. We hebben zoveel leuke terrasjes en daarnaast natuurlijk de bioscoop! En dat moeten we nog veel meer uitmeten. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in huisvesting voor jonge mensen en jonge gezinnen. We hebben mooie middelbare scholen, een prachtig ROC, een intercity verbinding maar ook prachtige bedrijven en een groot ziekenhuis”.

Hoe ziet u de samenwerking in de toekomst?
“We hebben nog uitdagingen en kansen genoeg die ook vaak direct/indirect weer raken aan het belang dat Ontdek Hightech Almelo nastreeft. Dus wat ons betreft – ook wat mij persoonlijk betreft – hoop ik dat we die samenwerking op deze manier kunnen blijven vormgeven. Elkaar in toenemende mate blijven versterken!”

LEERLINGEN

basisschool

SCHOLIEREN

vmbo/havo/vwo

STUDENTEN

mbo/hbo/wo

PROFESSIONALS

werken in Twente